Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Με ένα τηλεφώνημα η αποκομιδή νεκρών ζώων


Σε χωράφια, ρεματιές, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές καταλήγουν πολλές φορές νεκρά ζώα καθώς οι κτηνοτρόφοι που φέρουν την ευθύνη γι αυτά δεν μπορούν ως επί το πλείστον να ανταποκριθούν στο κόστος που τους αναλογεί για την μεταφορά, αποτέφρωση και διαχείρισή τους.

Το πρόβλημα αυτό, που προκαλούσε μέχρι τώρα, επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται εδώ και λίγες μέρες μόνο με ένα τηλεφώνημα χάρη στην υλοποίηση πρωτοποριακού προγράμματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο, για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τους αριθμούς 2541093775 και 6947272620 και για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες το 210 8960100. Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση οι αντίστοιχες εταιρείες περισυλλέγουν τα νεκρά ζώα (βοοειδή, κατσίκια και πρόβατα) μέσα σε 24 ώρες ή το πολύ 48 ώρες για δύσκολες περιπτώσεις και απομακρυσμένες περιοχές. Στη συνέχεια τα οδηγούν σε μονάδες αδρανοποίησης ή αποτέφρωσης και η τέφρα απορρίπτεται σε εγκεκριμένους ΧΥΤΑ.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εταιρείες αναδείχτηκαν ανάδοχοι διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια, μετά από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε κάθε μία από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, κατά τη διαδικασία παραλαβής του νεκρού ζώου λαμβάνεται δείγμα εγκεφάλου, στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης για το ενδεχόμενο εκδήλωσης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Έτσι, κατά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, βελτιώνεται και το επίπεδο ανταπόκρισης της χώρας στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παρακολούθηση του θέματος και τη διεξαγωγή των σωστών κτηνοτροφικών ελέγχων.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει έναν χρόνο. Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστές κυρίως στους κτηνοτρόφους οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου και τα οφέλη του για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού.